Secure Boot Nedir?
Secure Boot yani güvenli önyükleme nedir? Secure Boot nasıl kapatılır gibi aklınıza gelen tüm soruların cevaplarına bu içerikten kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Güvenli ön yükleme bilgisayarınızın yalnızca onaylanmış işletim sistemlerinin başlatılmasına izin veren bir özelliğidir. Kötü amaçlı yazılımların önyükleme sırasında bilgisayarınızı ele geçirmesini önleyen bir güvenlik aracıdır. Güvenli Önyüklemeyi devre dışı bırakmanız önerilmese de, bilgisayarınızda hangi işletim sistemlerinin onaylandığını doğrulamak için kullandığı sertifikaları özelleştirebilirsiniz.
Secure Boot, kötü amaçlı yazılım gibi yetkisiz yazılımların önyükleme sırasında bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirmesini önleyerek bilgisayarınızın güvenli ve emniyetli bir şekilde başlatılmasını sağlamak için tasarlanmış, bilgisayarınızın başlangıç yazılımında bulunan bir özelliktir .
Windows 10 ve UEFI’ye (Bilgisayarınızın önyüklenmesini sağlayan düşük düzeyli yazılım olan Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi) sahip modern bir bilgisayar kullanıyorsanız , o zaman otomatik olarak bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirmeye çalışan yasa dışı yazılımlara karşı korunursunuz. başlar. Secure Boot Nedir?, İşte Detaylar
Secure Boot nasıl çalışır?
Güvenli Önyüklemeden önce, bilgisayarın BIOS’u (Temel Giriş/Çıkış Sistemi), bilgisayarın kontrolünü sabit sürücüde doğru konuma yerleştirilmiş herhangi bir önyükleyiciye devrediyordu. BIOS’un yazılımı doğrulamasının veya doğrulamasının bir yolu yoktu, bu nedenle herhangi bir şey PC’yi önyükleyebilirdi.
Güvenli Önyükleme, günümüzde kullanılan bilgisayarların büyük çoğunluğunda BIOS’un yerini alan UEFI’deki bir özelliktir. BIOS, ilk PC’den 2000’li yıllara kadar bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılırken, günümüzde neredeyse tüm PC’ler UEFI kullanıyor. Bilgisayar ilk açıldığında bir klavye kısayoluna (genellikle F1 veya F2) basarak başlangıç menüsüne erişmeniz gerekiyorsa UEFI arayüzünü görmüş olabilirsiniz.
Güvenli Önyükleme, programcıların UEFI ile önyükleme sırasında başlattığı işletim sistemi arasında “güven ilişkisi” olarak adlandırdığı şeyi kurar. Bunu yapmak için, başlatma yazılımı genel/özel güvenlik anahtarı çiftleriyle imzalanır. İşletim sisteminin özel anahtarı, UEFI tarafından “beyaz listeye alınmıştır”. UEFI anahtarı onayladıysa yazılım (Windows 10 gibi) başlayabilir.
Masaüstü PC’de birlikte çalışan BT uzmanları
Secure Boot, bilgisayarınızın kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı güvenli bir şekilde uygun işletim sistemiyle güvenli bir şekilde başlatılmasına yardımcı olur.
Windows 10, UEFI’de saklanan bir sertifikayla birlikte gelir; bu, önyükleme yapmasına izin veren anahtar görevi görür. Aynı şekilde, diğer saygın işletim sistemleri de (Linux gibi) bir anahtar edinebilir ve UEFI’ye kaydolarak güvenli bir şekilde önyükleme yapmalarına olanak tanır. Tersine, kötü amaçlı yazılım başlangıçta devralmak için PC’nize bir önyükleyici yüklemeye çalışırsa, imzalı bir anahtarı olmaz ve UEFI başlatılmasına izin vermez.
Dikkatinizi Çekebilir: Başkasına Ait Telefon Dökümü Nasıl Alınır?
Bu içeriğimizde sizlere Secure Boot Nedir? sorusun yanıtına değindik. Aklınıza takılan soruları ve diğer detayları bizlere yorum kısmından iletebilirsiniz.
Güzel anlatım için teşekkürler.
Merhabalar Secure Boot Nedir adlı içeriğimizi beğendiğiniz için teşekkür ederiz.