Polis Olmak İçin Hangi Dersler İyi olmalı?
Polis Olmak İçin Hangi Dersler İyi olmalı?, Polislik mesleği kutsal meslekler arasında bulunmaktadır. O nedenle çoğu öğrenci tarafından tercih edilmektedir. Peki polis olmak için neler yapmanız gerekli bunları öğrenmek için yazımızı okumanız yeterli olacaktır.
İçindekiler
Polis Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?
Meslek seçerken gittiğiniz okullarda bazen kazanmanızı etkilemektedir. Polislik mesleğini kazanmak isteyen öğrenciler bu nedenle lise seçerken bu mesleğe uygun liselere gitmek istemektedirler. Fakat polislik mesleği için gitmeniz gereken bir lise bulunmamaktadır. Önceden polis liseleri vardı ancak şuan bu liseler mevcut değildir. Lise türünüz fark etmediği için hangi liseden mezun olursanız olun üniversite sınavına girerek polis olunabilmektedir. Bunun dışında kendinizi polisliğe fiziki olarak da hazırlanmanız gerekmektedir.
Bunun için verilen kurslar ve akademiler bulunmaktadır. Bu kurslardan yardım alarak liseye giderken bu eksiğinizi de tamamlamış olursunuz.
Polis Olmak İçin Hangi Lisede hangi bölüm okunmalı?
Öncelikle lisede belli bir bölümü okumanız gerekmemektedir. Herhangi bir bölümde okuyarak da polis olunabilmektedir. Fakat gittiğiniz lisede eşit ağırlık bölümünü seçerseniz gireceğiniz sınavdaki temel derslerin hepsini görebileceksiniz. Bu şekilde tüm derslerden genel bir net çıkartmanızı sağlayacaktır. Bu netler hem üniversite sınavında hem de KPSS de çok işinize yarayacaktır.
Polis Olmak İçin Hangi derslerin iyi olması gerekir?
Polislik mesleğini yapmak için hangi yoldan ilerlerseniz ilerleyin temel derslerinizin iyi olması gerekmektedir. Bunlar; Türkçe, matematik 1, fen bilimleri, tarihtir. Ancak en önemli iki ders ise Türkçe ve matematiktir. İster POMEM ister PMYO ile polisliğe başvurun bu iki ders ikisi içinde çok önemlidir. Örneğin; üniversite sınavına girecek ve PMYO tercih edecekseniz Türkçe ve matematik derslerinden iyi netler çıkartarak rakiplerinizi eleyebilmektesiniz.
Diğer türlü de KPSS sınavına girmeniz gerekmektedir. Bu sınavda da netlerinizi Türkçe ve matematik derslerine çalışarak arttırabilmektesiniz.
Polis Olmak İçin kaç yıl okunur?
Polislik mesleğini yapmak için 12 yıllık zorunlu eğitiminizi tamamlamanız gerekmektedir. Bundan sonra üniversite sınavından PMYO için yeterli puanı alarak gittiğiniz okulda 2 yıl eğitim alacaksınız. Bu eğitimin sonunda polis olunabilmektedir. Ancak polislik mesleğine sonradan karar verdiyseniz ve üniversite sınavına girmeden yapmak için başka bir seçenek POMEM’dir.
POMEM yoluyla polis olmak için ön lisans veya lisans mezunu olmanız gerekmektedir. Ön lisans için herhangi bir bölümden 2 yıllık eğitim almanız gerekmektedir. Ya da 4 yıllık herhangi bir lisans bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Bu iki kısımdan da mezun olup POMEM kazanan kişiler 6 aylık bir eğitim ile polis olabilmektedir.
Polis Olmak İçin kaç puan gerekir?
Polislik için önünüzde bir kaç seçenek bulunmaktadır. Dolayısıyla da bir kaç puan söz konusu olmaktadır. Bu seçenekler POMEM ve PMYO olmaktadır. Puan konusuna bakmak için bu iki seçeneği de ayrı ayrı incelemek gerekmektedir.
Öncelikle PMYO ile polis olmak için alınması gereken puanlara bakalım. PMYO lise bittikten sonra başvuru yapabileceğiniz bir yöntem olmaktadır. O nedenle üniversite sınavına girmeniz gerekecektir. Üniversite sınavında TYT oturumunda taban puan olan 250 puanı geçmeniz gerekmektedir. Tabii bu puandan ne kadar yukarıda bir puan alırsanız o derece şansınız artmaktadır. Sonrasında Polis Meslek Yüksek Okullarının mülakatlarına da girmeniz gerekmektedir.
Bir diğer seçenek olan POMEM için ise farklı puanlar söz konusu olacaktır. Çünkü POMEM için KPSS sınavına girmeniz gerekmektedir. KPSS sınavından baraj puan olan 60 puanı almanız gerekmektedir. Yine bu baraj puanın ne kadar üstünde alırsanız kazanma şansınız o derece artacaktır. Tabii POMEM de belli mülakatlardan geçirmektedir. Bunlar için de gerekli puanları alarak istediğiniz mesleğe ulaşmış olacaksınız.
İlginizi Çekebilir: Savcı Olmak İçin Hangi Dersler İyi Olmalı?
Bu içeriğimizde sizlere Polis Olmak İçin Hangi Dersler İyi olmalı? sorusunun yanıtını verdik. Eğitim Kategorisine Göz Atmayı Unutmayınız. Aklınıza takılan soruları ve diğer detayları bizlere yorum kısmından iletebilirsiniz.