Teknoloji

MBR Ve GPT: Sabit Diskiniz İçin Hangisi Daha İyi?

Ana Önyükleme Kaydı (MBR) ve GUID Bölme Tablosu (GPT), her yerde sabit disk sürücüleri (HDD) ve katı hal sürücüleri (SSD) için iki bölümleme şemasıdır ve GPT daha yeni standarttır. Her seçenek için (MBR ve GPT), önyükleme yapısı ve verilerin nasıl işlendiği benzersizdir. Hız, iki bölüm seçeneği arasında değişiklik gösterir ve gereksinimler de farklıdır. Bu makale ne olduklarını, neye ihtiyaç duyduklarını ve nasıl farklılık gösterdiklerini açıklamaktadır. Bu içeriği dikkatli bir şekilde okuyarak mbr mi gpt mi ? sorusuna çok daha iyi bir şekilde cevap verebilirsiniz. 

HDD Bölümü nedir?

Hem MBR hem de GPT ile ilgili ayrıntılara girmeden önce, bölümün ne olduğunu anlamalısınız. Bölümler, işletim sisteminin önyükleme ve işlev için kullandığı SSD veya HDD üzerindeki ayrı bölümlerdir. Aynı diskte olsalar bile, Windows bunları Dosya Gezgini’nde sürücüler olarak görüntüler.

Örneğin, birçok dizüstü bilgisayarda, Windows İşletim Sistemindeki (OS) her şeyin (genellikle C: sürücüsü) gittiği bir “sistem” bölümü ve ayrıca bir kaza durumunda sistemi geri yüklemek için kullanılabilecek gizli bir “kurtarma” bölümü bulunur. . Bölümleri kullanmanın bir başka nedeni de aynı HDD’ye birden çok işletim sistemi kurmaktır (Linux, Windows10, Windows 7, vb.) Ayrıca görüntü, müzik, video vb. dosyaların bozulmadan kalması için ayrı bir bölüm oluşturabilirsiniz. ve işletim sistemi çökerse güvenlidir.

 
 

MBR nedir?

gptvsmbr-hdd

Ana Önyükleme Kaydı, SSD veya HDD’de bölümlerin nasıl oluşturulduğunu ve organize edildiğini yönetir. MBR, Bios üretici yazılımını kullanır ve kodu, 1 mantıksal blok adresi (LBA) ile diskin ilk sektöründe depolar. Veriler, bilgisayarın birincil deposunda ve dahili rasgele erişim belleğinde (RAM) önyükleme işlemini yönetmek için Windows’un nasıl ve nerede bulunduğuna ilişkin bilgiler içerir. ).

MBR Ne İçerir?

HDD’nin LBA 1’inde saklanan MBR verileri aşağıdakileri içerir:

  • Ana bölüm tablosu : MPT olarak kısaltılan tablo, format türü, kapasitesi ve diğer gerekli ayrıntılar dahil olmak üzere her bir SSD/HDD’de bulunan tüm bölüm bilgilerini saklar. İşletim sisteminin ve PC’nin düzgün çalışması için, HDD bölümlerinin ve boyutlarının bir kaydına ve ayrıca önyüklenebilir, etkin bölümleri tanımlamanın bir yoluna ihtiyaçları vardır. MPT, tüm bu temel bilgileri sağlar.
  • Ana önyükleme kodu : Bazen MBC olarak kısaltılan kod, işletim sisteminin başlatılmasını yürütür ve sürücüleri algılama, RAM’i (harici) hesaplama, ekranları algılama ve diğer önemli işlevler gibi önyükleme işlemi için yapılandırmayı yönetir (herhangi bir değişikliği onaylamak için). cihaz ve yapılandırma bilgileri.
  • Disk imzası : Her sürücünün, imza biçiminde oluşturulan benzersiz bir tanımlayıcıya ihtiyacı vardır. Bu tanımlayıcı, doğru sürücü ve bölümün birkaç disk kullanarak veri okumasını ve yazmasını sağlar. Ayrıca, tüm okuma/yazma veri işlemleri için uygun PC işlevselliği ve güvenlik protokolü sağlar.

PC’nin/anakartın temel giriş/çıkış sistemi (BIOS) MBR’li aygıtı arar ve ardından ona sahip olan ve genellikle “C:” sürücüsü olan bölümden birim önyükleme kodunu yürütür. Daha sonra MBR, işletim sistemini başlatmak için sürücünün önyükleme sektörünü etkinleştirir.

GPT Bölümü nedir?

GPT GUID Bölme Tablosu anlamına gelir Tıpkı MBR gibi, SSD/HDD’de bölümlerin oluşturulmasını ve düzenlenmesini de yönetir. GPT, MBR’de kullanılan BIOS’a karşı UEFI üretici yazılımını kullanır ve aynı zamanda MBR’nin birinci sektörde yaptığı gibi bölümler, boyutlar ve diğer temel veriler gibi disk bilgilerini de depolar. Ancak GPT ikinci sektörü kullanır çünkü birinci sektör MBR ve BIOS uyumluluğu için ayrılmıştır. GPT teknik terimleriyle, GPT kullanıldığında MBR sektörü #1 (LBA 1) LBA 0 olur ve GPT, sektör 1 (LBA 1) olur. Bu nedenle, GPT’de önyükleme bilgileri LBA 1’de depolanırken, LBA 0’ı MBR uyumluluğu için ayırır.

MBR Bölme Şeması sektör # LBA #
MBR 1 LBA 1
MBR için önyükleme sektörü konumu
GPT Bölme Şeması sektör # LBA #
MBR (uyumluluk için) 0 LBA 0
GPT 1 LBA 1
GPT için önyükleme sektörü konumu

GPT başlığında depolanan veriler, bir GUID bölümleme tablosu biçimindeki sürücü bilgilerini içerir. GUID, sürücüler, bölümler, depolama boyutları, önyükleme bilgileri ve önyükleme ve işlevsellik ile ilgili diğer önemli veriler hakkındaki ayrıntılardan oluşur.

SSD/HDD’nin LBA 1’inde saklanan GUID Bölme Tablosu, aşağıdakiler hakkında bilgi içerir:

  • MBR verileri
  • GPT verileri
  • Bölüm giriş verileri
  • İkincil (yedek olarak da bilinir) GPT verileri

GPT’ye Karşı MBR

mbrvsgpt bölümleri

MBR ve GPT arasındaki temel fark, MBR’nin modern kullanım için bazı sınırlamaları olmasıdır. Yani, MBR yalnızca dört birincil bölümü ve 2 TB sürücü alanını işleyebilir . GPT’nin bölüm sınırı yoktur , yani isterseniz on bölüme ve 9400000000 TB’a kadar SSD/HDD alanına sahip olabilirsiniz .

Ancak, Vista’dan önceki Windows sürümleri GPT sürücülerini önyükleyemez . Windows 7 ve Vista, GPT’de önyüklenebilir, ancak yalnızca 64 bit sistemlerde ve belirli bir işlemi izleyerek olduğu gibi istisnalar dışında. Windows 8 ve üzeri, 64 bit sistem kullandığınız sürece varsayılan olarak GPT ile çalışır.

Diğer bir fark, MBR’nin tüm bilgileri tek bir yerde depolamasıdır ve bu da bozulabilir ve başarısız olabilir. GPT, birkaç sürücü alanına bilgi yazar ve ilki bozulursa kurtarma için ikincil bir yedek GPT Tablosu içerir .

Yukarıda bahsedilen MBR ve GPT arasındaki farklar dışında, GPT daha yeni cihaz teknolojilerini kullanabilir ve UEFI olmayan eski cihazların geriye dönük uyumluluğu için BIOS/MBR işlevleriyle uyumludur. Son olarak, GPT ve UEFI ile başlatma genellikle daha hızlıdır.

MBR’ye Karşı GPT’nin Hızlı Özeti

MBR Bölme Şeması GPT Bölme Şeması
En fazla 4 bölüm Sınırsız bölüm
2TB maksimum SSD/HDD disk alanı 9400000000 TB maksimum SSD/HDD disk alanı
32 bit ve 64 bit sistemler Yalnızca 64 bit sistemler
Herhangi bir Windows sürümüyle çalışır, macOS desteği yoktur Yalnızca 64-bit Windows ile Windows 7/Vista, varsayılan olarak Win 8/10/11, varsayılan olarak macOS
Önyükleme ayrıntılarını tek bir yerde saklar Önyükleme ayrıntılarını birkaç yerde saklar ve bir yedek oluşturur
Daha yavaş önyükleme işlemi Daha hızlı önyükleme işlemi
Eski cihazlarla çalışır MBR bölümleri/cihazları/işletim sistemleriyle geriye dönük uyumlu eski ve yeni cihazlarla çalışır

Neden GPT Bölme Şemasını Kullanmalı?

mbrvsgpt oluşturma

Harici bir HDD veya SSD alırsanız ve bilgisayarınız GPT bölümlemeyi destekliyorsa, sürücüyü GPT ile biçimlendirmelisiniz. GPT’yi HDD’lerde de kullanabilirsiniz . SSD olması şart değil. macOS gibi işletim sistemleri , 64 bit mimarileri nedeniyle varsayılan olarak GPT’yi kullanırken Windows 8/10, anakart UEFI’yi destekliyorsa GPT’yi kullanır . Bu seçenek, daha yüksek hızlardan, sınırsız bölümlerden ve önemli ölçüde daha büyük depolama kapasitelerinden yararlanmanızı sağlar.

MBR Ne Zaman Kullanılır?

MBR kullanmaya devam etmek için bazı nedenler var. Öncelikle 2 TB’ın altındaki sürücülerle veya daha eski Windows sürümleriyle uğraşıyorsanız , tüm SSD’lerinizi/HDD’lerinizi MBR’ye biçimlendirmeniz daha iyi olabilir, böylece herhangi bir donanımınızla uyumluluğu bozma riskiniz olmaz .

Ancak Windows 7 ve sonrası, GPT’yi kullanabilir. Ne yazık ki uyumluluk, anakartın ve CPU’nun UEFI BIOS’u destekleyip desteklemediğine veya yalnızca önyükleme olmayan bölümlerde çalışıp çalışmayacağına bağlıdır. Hâlâ XP/Vista çalıştırıyorsanız, GPT’yi hiç çalıştıramazsınız ve size yalnızca MBR seçeneği kalır.


 

Artık MBR ve GPT arasındaki farkı bildiğinize göre, HDD veya SSD boyutunuz, istenen bölüm sayısı ve işletim sisteminiz için en uygun bölüm tablosu şemasını doğru bir şekilde seçebilirsiniz. Tüm teknik farklılıkları anlamak ve uygulamak çok zor görünse de, MBR’nin 2 TB veya daha küçük sürücüler ve UEFI olmayan sistemlerle çalıştığını unutmayın. Buna karşılık GPT, 2 TB’tan büyük sürücüleri, daha yeni işletim sistemlerini ve daha önemli sayıda bölümü destekler.

İlginizi Çekebilir: Opera Gizli Sekme Nasıl Açılır?

Bu içeriğimizde sizlere mbr mi gpt mi? sorusuna yanıt verdik. Aklınıza takılan soru ve diğer detayları bizlere yorum kısmından iletebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir