Disk Klonlama Nasıl Yapılır ?
Disk Klonlama Nasıl Yapılır ? Elinizde var olan SSD veya HDD diskleri klonlamak istiyorsanız bu sayfada verilen bilgiler tam da sizlere göre. Günlük hayatta çok yer kaplayan bilgisayar depolama birimleri bazı durumlarda azalabilir. Aynı zamanda, çeşitli nedenlerle bilgisayarınızda depolanan verileri başka bir bilgisayara taşımak isteyebilirsiniz.
Bir bilgisayar diskindeki tüm verileri başka bir diske aktarmak için yapılan işleme “disk klonlama” denir. Disk klonlama, zamandan ve veriden tasarruf etmede birçok avantajı beraberinde getirir.
Disk klonlamanın yapılabilmesi için kaynak diskin ve aktarılacak diskin mevcut olması gerekir. Klonlama işlemi yeni satın aldığınız disk üzerinde gerçekleştirilir. Disk klonlama sırasında kaynak disk ile aktarılacak diski karıştırmamaya dikkat edin. Aksi takdirde, kaynak diskteki verileri kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Disk Klonlama Nedir?
Disk klonlama, bir diskteki tüm verilerin başka bir diskte aynı şekilde kopyalanmasıdır. Bu, bir yedekleme yöntemi olarak kullanılabilir veya bir bilgisayarın bileşenlerinin değiştirilmesi sırasında kullanılabilir. Disk klonlama için birkaç yol vardır:
Windows için Disk Yöneticisi: Windows’un kendi aracı olan Disk Yöneticisi, diskler arasında klonlama yapmanıza olanak tanır.
Üçüncü taraf yazılımlar: Örneğin Acronis True Image, Macrium Reflect, EaseUS Todo Backup gibi yazılımlar disk klonlama işlemleri gerçekleştirmek için kullanılabilir.
Açık kaynak yazılımlar: Örneğin Clonezilla, G4L (Ghost for Linux) gibi açık kaynak yazılımlar disk klonlama işlemleri gerçekleştirmek için kullanılabilir.
Her yöntemin kendine özgü adımları vardır, ancak genel olarak, disk klonlama işlemi sırasında kaynak diskten hedef diske veriler kopyalanır ve hedef disk aynı şekilde konfigüre edilir.
Disk Klonlama İşlemi Nasıl Yapılır?
Windows üzerinde disk klonlama için acronis programını kullanarak işlemi başlatabilirsiniz. Klonlama işlemi öncesinde bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu detaylara dikkat ederek disk klonlamada ilk adımı atabilirsiniz.
Disk klonlama için her iki diski de bilgisayarınıza bağlayın. Kullanılan diskin boyutu değişebilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir husus, aktarılacak diskte daha fazla boş alan olmasıdır. Ardından klonlamak istediğiniz diski sıfırlayabilirsiniz.
Bu adımları tamamladıktan sonra, kullanmakta olduğunuz dizüstü veya masaüstü bilgisayarı yeniden başlatın. Daha sonra acronis ile başlatarak işleme devam edebilirsiniz. Programı başlatırken, ekranın üst kısmındaki başlat seçeneğine tıklayın ve ekranın görünmesini bekleyin.
Ekranın sol üst köşesindeki “Araçlar ve Yardımcı Programlar” bölümüne gidin ve “Diski Kopyala” seçeneğine tıklayın. Gelen ekranda “Otomatik” seçeneğini tıklayıp “İleri” diyebilirsiniz.
Bu adımdan sonra, bilgisayarınıza takılı diski göreceksiniz. Bu aşamada kaynak disk işaretlenerek verilerin bulunduğu diske ulaşılabilir. İkinci bölümde, aktarılacak yeni diski seçmeniz gerekiyor. İki disk seçerken, karıştırmamaya dikkat edin.
Disk klonlama işlemini onaylama adımlarını bulabileceğiniz yeni bir ekran açılacaktır. Uyarı ekranından Disk Reset’i seçerek klonlama işlemini başlatabilirsiniz. Kullanmakta olduğunuz bilgisayara ve hızına bağlı olarak başlattığınız disk klonlama işleminin süresi değişiklik gösterebilir.
Dikkatinizi Çekebilir: Secure Boot Nedir?
Bu içeriğimizde sizlere Disk Klonlama Nasıl Yapılır? sorusun yanıtına değindik. Aklınıza takılan soruları ve diğer detayları bizlere yorum kısmından iletebilirsiniz.